Brand

“My my , hey hey,it’s better to burn out, than to fade away.”

 

Uit: My My , hey hey – Neil Young

 

Dit citaat heeft bijna een mythische lading gekregen sinds Kurt Cobain deze woorden als afscheidboodschap op een papiertje krabbelde. Ik denk niet dat Kurt het over een burn-out had, hoewel ik me wel voor kan stellen dat ook hij last had van de nodige burn-out verschijnselen. Een leven vol seks, drugs en rock & roll is natuurlijk uitputtend en zeer destructief. Dat houdt geen mens vol. Op de Rolling Stones na natuurlijk, hoewel ik betwijfel of die nou zo menselijk zijn gebleven. Ik schrik toch elk keer weer bij de aanblik van Mick Jagger ’s verkreukelde, doorleefde gezicht. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat de oorspronkelijke schrijver van dit citaat, de singer songwriter Neil Young, met de tekst precies bedoelt. Gelukkig is muziek een kunstvorm waardoor iedereen zijn eigen beleving mag hebben en een andere betekenis kan geven aan de gezongen woorden. Voor mij betekenen ze: het is beter om jezelf te onderscheiden, dan om mee te gaan in de massa.

 

Door mijn eigen burn-out ervaring heb ik overigens eerder de neiging om te lezen: “Its better to burnout than to fade away.” Ik vraag het me af. Als ik de boeken moet geloven van alle burn-out ervaringsdeskundigen die ik de afgelopen periode heb gelezen (en dat zijn er nogal wat), zou ik juichend mijn burn-out moeten omarmen als het beste wat me ooit is overkomen.Wat een bullshit! De burn-out staat voor mij voor hele vervelende periode met allerlei nare ziekteverschijnselen. Een ware helletocht, omdat het een zwaar en vaak pijnlijk proces was waarin ik verkeerde. Natuurlijk heb ik lessen geleerd, ben ik een stuk wijzer geworden en heb ik mezelf en mijn omgeving (nog) beter leren kennen.

 

Mijn leven is mede door de burnout verrijkt. Ik ben me nu een stuk bewuster van wie ik ben, wat ik doe en hoe ik leef. Maar het is wel ten koste gegaan van mijn energie, van mijn werk. En sommige vriendschappen hebben het ook niet overleefd. Dus om nou te zeggen dat de burn-out het beste is, wat me ooit is overkomen? Nou nee, niet bepaald. Dat zou hetzelfde zijn als Marco van Basten zou zeggen dat zijn blessure bij AC Milan het beste is wat hem ooit is overkomen, omdat hij anders nooit zo’n gelukkige en tevreden trainer was geworden van sc Heerenveen…

 

Ik heb mijn leven weleens vergeleken met dat van een topsporter. Ook ik heb op hoog niveau gespeeld, maar door een zware blessure kan ik geen Champions League meer spelen. En het heeft even geduurd, maar ik heb inmiddels geaccepteerd dat het hoogst haalbare een wedstrijdje is met de buurkinderen. Op het veldje. Achter in de straat.

 

Soms is het leven niets anders dan gewoon accepteren wat er is. De tijd van het grote vlammen heb ik dus achter me gelaten. Ik wil nu alleen nog maar schitteren.